KREIRAJTE WELLNESS PROGRAM ZA SVOJE ZAPOSLENE

WORKPLACE WELLNESS

WORKPLACE WELLNESS

Možete biti zdravi a da niste baš uspeli u životu ali postići zaista uspeh bez postizanja i održavanja optimalnog zdravlja skoro je nemoguće.

Želite li pevećati produktivnost i raspoženje zaposlenih? Smanjiti odsustvovanje sa posla Ili jednostavno shvatate da su ljudi koji rade u vašoj firmi najvažniji resurs i želite da im pomognete da budu zdravi?

Bez obzira koji je razlog za pokretanje programa wellnessa na radnom mestu,vaši zaposleni zaslužuju wellness program koji nije “one size fits all” već program koji je prilagodjen svakoj osobi.

Većina kompanija shvatila je da plata i doprinosi za mnoge zaposlene nije dovoljan i presudan razlog da rade u njihovoj frimi tek kada su im oni najbolji počeli odlaziti u konkurentnske firme.

Wellness na poslu sve više postaje trend u svetu, ali verovatno i vi kao i veliki broj drugih poslodavaca još uvek nezna šta on podrazumeva i kako  može uticati na  poslovanje. Bez obzira da li imate 10 ili 100 zaposlenih, stojimo vam na raspolaganju da vam pomognemo da razvijete programe od kojih će imati koristi i zaposleni i vaša firma.

Play Video

Poslodavci često različito razmišljaju o značaju i potrebi da svojim zaposlenima omoguće uslove za sprovodjenje wellness programa na radnom mestu iz više razloga. Neki jednostavno ne osećaju da imaju bilo kakvu odgovornost za zdravlje svojih zaposlenih. Oni smatraju da je to njihova lična odgovornost i da o tome moraju sami da vode računa.

Druga grupa poslodavaca je svesna svoje uloge u zdravlju svojih zaposlenih iz sledećih razloga:

 1. Zdravi radnici su produktivniji i prave manje grešeka na poslu jer nisu hronično umorni, pod stresom ili neispavani.
 2. Zdravi radnici imaju manje izostanaka. Neki poslodavci su smanjili izostanke za 40 posto uz dobar wellness program. 
 3. Zdravi radnici imaju niže troškove zdravstvene zaštite, što može biti veoma značajno za poslodavce. 
 4. Poslodavci sa dobrim wellness programom obično imaju dobru korporativnu kulturu koja značajno poboljšava njihovu sposobnost da privuku i zadrže najbolje zaposlene. 

Dakle, šta je problem?

Jednostavno, problem je što mnogi poslodavci nemaju dobru ideju o tome šta predstavlja kvalitetan program  wellnessa na radnom mestu. Iako wellness na radnom mestu postoji već skoro 40 godina, još uvijek postoji velika konfuzija oko toga šta je zaista zdravlje, i koji su najbolji načini da se to postigne.

S obzirom da je preko 80 posto hroničnih bolesti moguće sprečiti, zašto se toliki troškovi zdravstvene zaštite u svetu i zašto su rezultati tako loši?‍

Neke od prepreke za dobar wellness

Ovo su neke od prepreka za efikasniju, sigurniju i jeftiniju zdravstvenu zaštitu u svetu:

 • Sistem zdravstvene zaštite zasniva se na lečenju simptoma, a ne na sprečavanju i preokretanju hroničnih bolesti.
 • Na prevenciju se potroši samo 5% od ukupnih sredstava, iako se preventivnim metodama 80 % bolesti može sprečiti.
 • Naši lekari i bolnice dobijaju platu za lečenje, a ne za prevenciju. 
 • Postoji vrlo malo podsticaja za njih da pomognu ljudima da postanu zdraviji.
 • Osiguravajuća društva zarađuju više novca ako su troškovi zdravstvene zaštite veći. 
 • To važi i za doktore, farmaceutske kompanije i bolnice – opet, zbog našeg sistema zasnovanog na tretmanu sa malo podsticaja za dobro zdravlje.
 • Poslodavci, barem većina njih, nerado ulažu ono što bi trebali u wellness, jer nisu uvereni da će dobiti odgovarajuće rezutate u pogledu profita za svoja ulaganja.
 • Zaposleni često ne žele da menjaju navike i naprave drasttične promene u svom načinu života i veruju da se njima ništa ne može da se desi, a i ako se desi zdravstvena zajednica će se pobrinuti za njih. (na žalost, istinu će shvatiti tek kada dodju u situaciju da im treba pomoć)
 • I na kraju, imajući u vidu relativno mali značaj i neinformisanost, postojeći programi baziraju se da zadovolje formu a ne da se ozbiljno bave pitanjima zdravlja na efikasan način. 

Kako bi trebao da izgleda wellness na radnom mestu?

Većina wellness programa se fokusira na fitnes, gubitak težine i druge manje bitne wellness ciljeve. Naravno, kondicija i upravljanje težinom su važni, ali sami, oni neće mnogo pogoršati visinu troškova. Mnogi poslodavci primenjuju  različite upitnike i testove krvi i ohrabruju svoje zaposlene da razgovaraju sa svojim lekarima, međutim, većina lekara nije obučena za prevenciju ili preokretanje bolesti, pa se njihovi saveti obično zasnivaju na lekovima.

Operacija je takođe opcija u nekim slučajevima, kao što je zamena kolena kod teškog artritisa i podvezivanje želudca za gubitak težine. Međutim, to često nisu najbolja rešenja, a kontraindikacije često mogu biti gore nego što je bio primarni problem. 

Sreća nije nagrda-ona je posledica a patnja nije kazna – ona je rezultat.

To nas dovodi do po potrebe za pronalaženjem boljih tehnoloških rešenja u oblasti dijagnostike i terapije koje možemo svrstati u domen funkcionalne medicine.

Bez obzira kako ga zvali suština je u sledećem:

 • Otkriti i otkloniti potencijalne probleme pre pojave simptoma.
 • Napraviti programe koji će delovati na uzroke problema i koji će biti prilagodjeni svakoj osobi.
 • Aktivnosti koje zapsoleni treba do spsrovodi treba da budu postepene, prijatne i da u njima vremenom počnu da uživaju jer bilo koji cilj: održavanje željene težine ili lečenja zdravstvenih problma moguće je kada to što „morate“ da radite postane vaš način života.

  Bavite se fizičkom aktivnoću i hranite se pravilno zato što Vi to tako želite a ne zato što vam je to neko rekao da morate.

Velike studije u britanskom medicinskom časopisu Lancet Oncology i Institutu za medicinu ustanovile su efikasnost funkcionalne medicine za skoro svaku hroničnu bolest.

Časopis Business Week objavio je u maju 2006. godine da konvencionalna medicina ima  naučne dokaze koji podržavaju 20-25 posto onoga što nude. Upravo zbog toga, Klinika u Clevelandu odlučila je da se fokusira  na Funkcionalnu medicinu. Izvršni direktor Klinike u Clevelandu izjavio je da je Funkcionalna medicina efikasnija, sigurnija i jeftinija, te je zato treba smatrati medicinom budućnosti. 1

‍Kada organizovati wellness na radnom mestu?

Prelazak sa alopatske na funkcionalnu medicinu neće biti laka. Mnogi doktori, bolnice i farmaceutske kompanije će štititi status quo do kraja. Doktori ne uče mnogo u medicinskoj školi o funkcionalnoj medicini, a samo desetak medicinskih škola je ozbiljno uključilo u svoj program.

Bolnice i farmaceutske kompanije zaradjuju mnogo novca  od tretmana simptoma.

Šta je rešenje?

Quantum Wellness nudi rešenje za sve proaktivne poslodavce koji nemaju vremena da čekaju promene zakona i obrazovanja kao i načina na koji razmišljaju i rade farmaceutske komapnije koje ne žele da se odreknu ogromnog profita. Evo nekoliko osnovnih činjenica o tome koliko je skupi postojeći sistem:

Lekovi na recept uzrokuju 700.000 hitnih poseta lekaru  svake godine i preko 41.000 smrtnih slučajeva. 3

2007. godine, više od 100 milijardi dolara potrošeno je na angioplastiku i koronarnu arterijsku by-pass operaciju, sa samo 3 posto pacijenata koji su doživjeli produženi životni vek. 4

Stotine hiljada ljudi  uzimaju statine za holesterol bez ikakvih dokaza da će im to prdužiti život. 5

U nekim zemljama trenutno se na zdravstvo troši skoro  20% BDP-a, a britanski ekonomista procjenjuje da ćemo 100 posto našeg BDP-a na zdravstvenu zaštitu 2065. 6

Trenutni zdravstveni sistem je jednostavno neodrživ. Poslodavci mogu to promeniti tako što će insistirati da njihovi posrednici počnu prelaziti na Quantum Wellness a koji ima sve elemente funkcionalne medicine. Postoje određeni koraci koje će trebati preduzeti, ali za one koji to čine, nagrade će biti značajne.

Ne samo da bi mogli zaustaviti dvocifreno izdvajanje za zdravstveno osiguranje, već bi mogli videti da se troškovi smanjuju za čak 40% u prvih četiri do pet godina, ovisno o tome koliko brzo i ozbiljno čine ovu promenu.  

Quantum Wellness – To je jedini način da se spreče i preokrenu hronične bolesti i da se postigne značajno poboljšanje zdravlja. 
Poslodavci treba da koriste konvencionalnu medicinu samo kada su sigurni da tretmani nemaju kontraindikacija. 
Pravilno ocenjivanje zdravlja – Uobičajene metode dijagnostike  jednostavno nisu adekvatne. Oni ne identifikuju zdravstvene probleme dovoljno brzo i zato Kvalitetan wellness pristup mora korisiti tehnologiju koja je u mogućnosti da pronadje nepravilnosti kada ih je moguće otkloniti malim promenama u načinu života, ishrane i neinvazivnim tretmanima. 

Dobar sistem trebao bi da ima mogućnosti predvidjanja efikasnosti tretmana i mogućih kontraindikacija kao i informacije o sledećim stvarima

Nivou Vitamina D3 – Visoki nivoi štite od raka.
Stepen toksičnosti – jedan od osnovnih urzoka svih bolesti.
Prisustavo bakterija virusa i parazita direktno su povezani sa toksičnosću i promenom pH organizma.
Tolerancije na glukozu – Ovaj test je bolji za rano otkrivanje dijabetesa tipa 2, posebno za zaposlene sa prekomernom težinom ili one sa istorijom dijabetesa tipa 2 u svojoj porodici. 
Visina C-reaktivnog proteina – Ovaj test bolje će odrediti rizik od srčanih oboljenja od holesterola. 
Nivo Homocisteina – Ovaj test je takođe važan za određivanje rizika od srčanih oboljenja.
PH organizma i urina – Ovaj test je dobar za nivo zaštite od svih bolesti. 

      5. Obrazovanje – Treba da se koriste kvalifikovani stručnjaci i edukatori treba da se koriste kako bi se osiguralo da svaki zaposleni ima najbolje moguće informacije kako bi mogli da donesu inteligentne odluke o poboljšanju zdravlja.

Reference
References
Goldman, E. Cleveland Clinic Gets Functional. Holistic Primary Care. 2014:15(3):1.
Global Health Report, Prevention vs. Treatment: a False Choice, January 2009. (Originally from Don Wright, M.D., U.S. Department of Health and Human Services.)
Available at: http://www.cdc.gov/homeandrecreationalsafety/overdose/facts.html. Accessed January 6, 2015.
Available at: http://www.huffingtonpost.com/deepak-chopra/the-medical-myth-of-more_b_265526.html. Accessed January 6, 2015.
Carey, John. Do Cholesterol Drugs Do Any Good? Business Week. 2008:16(1).
From the print edition, Patient, heal thyself. The Economist, March 17, 2011.

Velike organizacije ulažu u zdravlje svojih zaposlenih a zauzvrat, zaposleni ulažu u dobrobit organizacije.Prepoznavši ovu potrebu Health biodesign želi da  pomogne firmama i kompanijama da pokrenu wellness programa u svojim firmama pružajući ne samo  konsultantske usluge već i kompletan know how za sprovodjenje različitih programa ishrane, detoksikacije kao i tretmane koji se baziraju na sinergiji inegrativne i kvantne medicine. 

Svaki biznis, organizacija i tim očigledno žele da nastupe u svom najboljem izdanju i da budu što produktivniji i žele privući i zadržati najbolje ljude koji su u svom poslu profesionalci i koji postižu najbolje rezultate.

Kreativna rešenja za izgradnju zdravih navika zaposlenih.

Vizija:

Zdravi i aktivni zaposleni koji rade i napreduju u zdravom radnom okruženju.

Misija:

Pomoći firmama da razviju i održe zdravu organizacionu kulturu, osiguraju da je fizičko radno okruženje bezbedno, zdravo i da zaposlenima koji to žele obezbede moguućnost da upražnjavaju aktivnosti koje će doprineti poboljšanju njihovog zdravlja.

Tradicionalni wellness programi ne zadovoljavaju svoj cilj.

Podsticaji za poslodavce da ulažu u zdravlje zaposlenih su važni ali da li su svi programI wellnessa na radnom mestu isti? Naravno, odgovor je NE. Tradicionalni programi se u velikoj meri oslanjaju na procenu zdravstvenog rizika kroz upitnike i različite sistematske preglede ali to nije pravo rešenje ukoliko želimo predložiti zaista efikasne personalizovane programe ishrane, odabir vežbi i odabir programa za smanjenje nivoa stresa kod ljudi. 

Zamislite mogućnost da zaposleni na svom radnom mestu ili gosti hotela za vreme odmora ili poslovnog putovanja mogu konzumirati hranu koja je 100% prilagodjena njihovim potrebama. Ovo nije naučna fantastika već realnost koja je dostupna u našim centrima u Srbiji i Qataru.

U ovim centrima radi izrade optimalnih programa ishrane klijentima je na raspolaganju inovativna tehnologija za fuknckionalnu procenu zdravlja i nutiritivnih potreba. Kompletna procedura procene i testova sprovodi se u inovativnoj high tech kapsuli, dok je klijent udobno smešteni u položaju koji nudi osećaj sličan nultoj gravitaciji. Pored nutritivne procene, klijenti imaju mogućnost da saznaju važne inforamcije o svom zdravlju ali i da sprovode tretmane koji deluju na nivo stresa, energe i procese starenja. Kompletnu proceduru kroz koju prolaze klijenti u Lusail Smart Citiju u Qataru možete pogledati na ovom videu…

Razlog zašto mnogi programi ne uspevaju.

Saveti da upražnjavamo više fizičke aktivnosti i da se hranimo zdravije čuli smo već puno puta, i gubiti vreme da bi vam to neko opet rekao nema nikakvog smisla.

Zašto smo drugačiji?

Naši klijenti nas angažuju kako bi predupredili moguće zdravstvene ili estetske probleme i kako bi uživali u plodovima svoga rada ali i zato što su sigurni da će mo imati rešenje i ako se problem pojavi. Za razliku od većine zdravstvenih  programa  koji uglavnom koriste dijagnostičke metode (biometrijske procene, upitnike, biohemiske analize, ultrazvuk, CT…) kojima su problem može konstatovati i videti kada je često jedino rešenje hiruška intervencija, mi smo u mogućnosti da uočimo nepravilnosti i nekoliko goina pre pojave simptoma. Nudimo holistički pristup koj se bazira na iskustvu integrativne ali i najnovim dostignućima kvantne medicine.

Svaka osoba je jedinstvena.

Naši programi uspevaju tamo gde drugi programi ne postižu rezultate, zbog našeg personalizovanog pristupa i izgradnje odnosa sa klijentima.  Svaka osoba ima drugačiju životnu priču; različit stepen motivacije; različit stepen samopoštovanja; drugačiji karakter i emocije koje na kraju utiču na pridržavanje preporučenih promena u načinu života. Nije slučajno da vrhunski sportisti imaju lične trenere. Vrhunskim sportistima je potreban trener iz istih razloga zbog kojih je Vama i vašim zaposlenima potreban trener. Dobar trener, povezuje se sa svakom osobom i uspostavlja vezu. Ovaj odnos je osnova za pružanje motivacije, podrške, usmeravanja i ohrabrivanja sportiste za ostvarenje svojih ciljeva. To su iste stvari koje svi trebamo kao ljudska bića, ali posebno kada je potrebno menjati životne navike.

HBD (Health Bio Design) se trudi da napravi brižan i empatičan odnos sa zaposlenima jer im moraju pomoći u upravljanju složenim faktorima poput zdravlja. HBD pored programa koji se odnose na ishranu i zdravlje nudi i druge programe podrške.

Play Video

Nakon 15 godina istraživanja i usavršavanja odabrali smo ono što je u svetu najbolje i sve to upakovali u Quantum Zone sistem.

ODABERITE PROGRAM

 Informišite se o temama koje mogu unaprediti vaš život i zdravlje dok uživate u desertu po preporuci nutricioniste.

U prijatnom ambijentu hotela Helvecija  organizujemo radionice, druženja i predavanja na kojima će te saznati informacije koje će zauvek promeniti način na koji razmišljate o zdravlju i ishrani.  Na jednostavan i lako razumljiv način, objasnćemo vam kako da malim promenama u načinu života i ishrane utičete na najvažnije faktore od kojih zavisi vaše zdravlje i izgled. Razgovaraćemo o temama i odgovarati na pitanja koje Vas zanimaju. Saznaj više…

Energy at work

Da li ste čuli za mesto gde je moguće dvadesetak minuta “odremati” i tako povratiti energiju i elan za dnevne obaveze?

Dremka na poslu … ono što je nekada bilo osnova za otpuštanje sada je uobičajeno za veliki broj kompanija. Nakon što je Google  instalirao i predstavio ležaljke u kojima njihovi zaposleni mogu da se odmaraju i dremaju tokom radnog dana hiljade firmi prihvatilo je ovu ideju kako bi i svojim zaposlenima ponudili ovu mogućnost.

Većina zaposlenih kada im ponestane snage i kada su pospani pribegava konzumiranju kafe, energetskim napitcima ili slatkišima čijih smo negativnih efekata svi svesni.  Umesto toga želimo vam ponuditi nešto mnogo bolje.Nešto što će značajno povećati produktivnost vaših zaposlenih i zbog čega će vam oni biti zahvalni. Saznaj više…

quantum wellness

Da li ste znali da postoji tehnologija koja u isto vreme može da skenira i analizira organizam kako bi pronašla nepravilnosti, a zatim i da ih otkloni dok uživate u položaju koji vam daje osećaj nulte gravitacije.

Odabrali smo ono najbolje što nauka i tehnika nude u oblasti funkcionalne dijagnostike i terapije, i sve to upakovali u sistem koji zamenjuje desetine dijagnostičkih pregleda i terapeutskih procedura.

Ovaj sistem po prvi put nudi mogućnost da saznate odgovore na tri ključna pitanja: Gde postoje nepravilnosti u vašem organizmu, šta je njihov uzrok i koji je optimalni način ishrane ili terapije. Saznaj više..

 

innovative FITNESS

Innovative Fitness nudi vam mogućnost da odaberete ili kombinujete Yogu, Tai Chi I EMS Fitness

Joga, Tai Chi ili EMS Fitness stoje vam na raspolaganju ako želite da upražnjavate neki oblik fizičke aktivnosti dok ste na poslu.

Blagodeti joge, Tai Chi tehnike sve više potvrđuju sebe i u savremenom poslovnom svetu gde se joga veoma uspešno koristi za psiho-fizičko rekreiranje.
Redovno vežbanje joge (u pauzama tokom radnog vremena, u Vašim prostorijama) značajno doprinosi većoj efikasnosti, kreativnosti i uopšte radnim sposobnostima zaposlenih.

U kompanijama koje su uvele jogu ili Tai Chi kao mogućnost za relaksaciju svojih zaposlenih primetili su:
• porast energičnosti i kreativnosti,
• bolja organizacija i rukovođenje,
• veća izdržljivost i bolja adaptacija,
• pojava entuzijazma, novih ideja kao i njihova realizacija. 

Uradite nešto za svoje dobro. Uložite u sebe jer to je najbolja investicija.

Ukoliko želite bolju efikasnost i kreativnost svojih zaposlenih, bolju organizaciju i komunikaciju, dogovorite vreme za sastanak i prezentaciju našeg sistema.